De invloed van zwangerschap op je haar

Tijdens een zwangerschap gieren de hormonen door je lijf. Je merkt dat er veel veranderd in je lichaam. Door invloed van hormonen tijdens je zwangerschap, worden er verschillende processen in werking gezet die leiden tot die veranderingen. Je kunt dit ook merken aan je haar. Maar welke invloed heeft de zwangerschap nu daadwerkelijk op je haar? 

Een zwangerschap gaat gepaard met allerlei soorten kwaaltjes, snel moe worden, misselijk zijn en ga zo maar door. Maar wist je dat voor veel vrouwen zwangerschap een erg positieve invloed heeft op het haar?  

Oestrogeengehalte 

Tijdens de zwangerschap is het haar van een vrouw in rustfase onder invloed van een hoger oestrogeengehalte in je lichaam. Die rustfase, duurt normaal gesproken ongeveer drie maanden maar nu dus 9 maanden. Ongeveer 12 procent van je haar bevindt zich in die rustfase. Tijdens de zwangerschap zal dit percentage aan haar grotendeels niet uitvallen, waardoor je een vollere bos haar hebt.  

Haaruitval 

Iedereen is verschillend en sommige vrouwen hebben wat meer pech. Zij hebben last van haaruitval tijdens hun zwangerschap. Een zwangerschap kost ontzettend veel energie, je lichaam is heel hard aan het werken om je kindje te laten groeien in je buik. Door alle veranderingen kan er een vitaminetekort ontstaan. Dat heeft direct weer invloed op je haar en kan ertoe leiden dat je meer haar verliest dan normaal gesproken. Maak je hier vooral niet te druk om want die stress kost ontzettend veel energie. 

Terug naar normaal 

Na de zwangerschap moeten veel vrouwen vrij snel afscheid nemen van hun dikke haarbos. Dit komt omdat het haar dat niet uitviel tijdens de zwangerschap, na de bevalling wel zal uit vallen. Je zal dus meer haar verliezen dan je gewend bent. Maar belangrijk om te weten is dat dit heel normaal is. Je zal even geduld moeten hebben, maar maak je geen zorgen, want je kapsel wordt heus wel weer zoals het was! 

Sharing is caring