De invloed van blauw licht

Blauw licht het heeft meer invloed op je dan je denkt. Regelmatig hoofdpijn na een lange dag achter de computer? We vertellen je hoe je de effecten van blauw licht kan herkennen. Maar ook wat doet het en wat kan je eraan doen om de hoeveelheid te beperken.  

Wat is blauwlicht?

Denk je aan blauw licht dan denk je waarschijnlijk aan beeldschermen. Maar wist je dat blauw licht niet beperkt is tot alleen beeldschermen? Oorspronkelijk komt het van daglicht. Hierdoor blijf je overdag wakker en word je moe als het donker wordt. Blauw licht komt van ledlampen en dus ook van led beeldschermen. Hoe herken je nou of je last hebt van blauw licht? 

Hoe herken je het? 

Maak je veel gebruik van beeldschermen dan merk je waarschijnlijk wel dat het zo zijn effecten heeft. Heb jij hier last van? 

  • Branderige ogen 
  • Vermoeide ogen 
  • Hoofdpijn  
  • Slecht slapen  
  • Wazig/dubbel zien  

Slaap/waakritme  

Het is algemeen bekend dat blauw licht ervoor kan zorgen dat je minder slaapt. Het duurt langer voordat je in slaap valt maar ook word je vaker wakker. In daglicht zit ook een kleine hoeveelheid blauw licht. Hierdoor blijven we overdag alert en dus wakker.  

Als het buiten langzaam donker wordt dan neemt het blauwe licht af. Je lichaam gaat melatonine aanmaken. De stof die ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Verstoor je dit proces dan kunnen er slaapproblemen ontstaan.  

Ogen 

Ook heeft blauw licht effect op de ogen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat je last kan krijgen van vermoeide en brandende ogen. Dit geldt voor overmatig gebruik. Heel even op je telefoon kijken kan geen kwaad. Uren achter elkaar kan dus wel klachten opleveren.  

Wat kan je zelf doen 

  • Verminder je schermgebruik. Leg je telefoon in de avond eens wat eerder weg.  
  • Blauw licht filter. Heb je toch echt je laptop nodig voor werk of school? Gelukkig kan je een blauw licht filter instellen. Duik eens in de instellingen. Heb je deze functie niet dan zijn er ook genoeg apps die je kan installeren.   
  • Bril. Bescherm je ogen met een blauw licht bril. De glazen bevatten een filter. Het blokkeert dus het blauwe licht volledig. Voor de tv is er geen blauw licht filter dus dan is een bril een uitkomst.  
  • Neem regelmatig een pauze 

Geef je ogen wat rust, ga een blokje om of rustig lunchen. 

Sharing is caring