Waarom worden katers erger wanneer je ouder wordt?

Je hebt gisteravond een hele gezellige avond gehad met uiteraard wat drankjes erbij. Helaas heb je de volgende ochtend wel last van een flinke kater. Je voelt je slap en trillerig, je hoofd bonkt en je mond is kurkdroog. Maar waarom is die kater opeens zo erg? Waarom kon je eerst veel meer drinken? 
 

Afbreken van alcohol 

Wanneer je jonger bent breekt je lever de alcohol makkelijker af. Als je wijn drinkt, moet je lichaam hard werken om de alcohol af te breken. In je lichaam heb je een aantal enzymen. Hoe ouder je wordt, hoe minder enzymen. Deze enzymen helpen je met het afbreken van de alcohol.  
 

Samenstelling van je lichaam verandert  

Naast de enzymen verandert de samenstelling van je lichaam ook. Met de jaren neemt vaak ook het percentage lichaamsvet toe. Door het vet wordt de alcohol minder snel afgebroken 
 

Je lichaam heeft meer tijd nodig om te herstellen 

Wanneer we het hebben over dat je lichaam meer tijd nodig heeft om te herstellen, gaat het niet alleen over het afbreken van alcohol. Hoe ouder je wordt, hoe langer je lichaam de tijd nodig heeft om te herstellen van bijvoorbeeld een griepje of een wond.  

Past niet in je leven 

Toen je jonger was, ging je vaak stappen en kon je de volgende dag de hele dag in bed blijven liggen. Helaas verandert deze tijd. Je moet namelijk de volgende ochtend weer om 7 uur op om te gaan werken. 

Je slaapt te weinig 

Wanneer je gaat drinken, is dit vaak in combinatie met weinig slaap. Veel mensen nemen nog een drankje omdat ze denken dan beter in slaap te vallen. Maar dit werkt helaas niet zo. Het drinken van alcohol zorgt er namelijk voor dat onze slaapcyclus niet verloopt zoals het zou moeten verlopen. Je slaapt misschien wel sneller, maar je komt niet in de diepe slaap zoals zou moeten. Als je jonger bent, heb je net even wat minder slaap nodig waardoor je de alcohol ook wat beter aan kunt. 

Sharing is caring