Kan je trainen als je nog spierpijn hebt?

Trainen met spierpijn is iets wat iedereen wel is heeft gedaan. Je even over de pijn heen zetten en toch gaan. “Door te bewegen gaat spierpijn sneller weg.” Hoor je mensen wel eens zeggen. Maar is het wel zo verstandig om gelijk weer te gaan trainen met spierpijn? 

Is het verstandig om te trainen met spierpijn? 

Om te kijken of je wel of niet mag sporten met spierpijn, wordt er gekeken naar hoe lang het duurt voordat jou lichaam weer hersteld. Zo zijn er verschillende soorten spierpijn. Zo kan je spierpijn hebben van een cardio work-out of van een zware krachttraining. Vaak herstel je sneller van een cardio work-out dan van een krachttraining.  
 

Het is handig om bij je sportschema een herstelperiode erbij in te plannen. Zo wordt er al rekening gehouden van de rust van spieren. Uiteraard kan de duur van het herstellen per persoon verschillen. Ieder lichaam is tenslotte anders. 

Hoe lang heb je rust nodig? 

Hoe lang je rust nodig hebt ligt er dus aan hoe jouw lichaam in elkaar zit. Factoren waar je dan aan zou kunnen denken zijn voeding, slaap, stress en je lichamelijke conditie. Bij een gemiddelde duur training heb je 24 uur rust nodig en bij een gemiddelde krachttraining heb je 48 uur rust nodig. 

Conclusie 

Is het nou handig om te gaan trainen wanneer je nog spierpijn hebt? Het antwoord is ja en nee. Zo kan je wel gaan trainen maar is het handiger om een andere spiergroep te gaan trainen. Ben je toch een beetje eigenwijs en wil je dezelfde spiergroepen trainen? Dan is het slim om naast een warming-up voldoende water te drinken. Zo is het ook handiger om lichtere gewichten te gebruiken om overbelasting te voorkomen.  

Sharing is caring