Tips tegen statisch haar

Statisch haar, erg irritant! Je haar gaat alle kanten op staan. Maar wat is nou de oorzaak? En misschien nog belangrijk, wat kan je eraan doen? We vertellen je er alles over, er komt zelf een stukje natuurkunde bij kijken. 

Waardoor krijg je statisch haar?  

Je haar neemt de hele dag elektronen op, dit merk je niet. Bij een hogere luchtvochtigheid ontstaat er een dun laagje water over het haar. Dit is niet zichtbaar met het blote oog. Water geleidt elektriciteit, het waterlaagje zorgt ervoor dat de elektronen wegvloeien van het haar. Is de luchtvochtigheid lager dan blijven de elektronen aan het haar zitten. Met als gevolg, statisch haar.  

Wat kan je eraan doen? 

Gelukkig kan je genoeg doen aan je statische haar. We hebben onze favoriete tips voor je op een rijtje gezet.  

Hydraterende producten 

Droog haar zorgt ervoor dat je haar sneller statisch wordt. Goede verzorging voor je haar is dus een must! Gebruik en voedende shampoo en conditioner voor jouw haartype. Is dat nog voldoende dan kan je ook gebruik maken van een haarolie.  

Haarlak  

Wil je je statische haar temmen? Spray dan een klein beetje haarlak op je borstel. Borstel je haar rustig. Zo kan de haarlak zich goed verdelen en een laagje over je haar vormen.  

Synthetische en wollen kleding 

Je haar gaat soms alle kanten op als je je favoriete wollen trui uitdoet. En dan nog niet gesproken over het knetterende geluid. Het beste is om synthetische stoffen en wol dus te vermijden. Draag je graag een wollen muts in de winter? Spray dan een klein beetje haarlak in de muts. Laat dit droge en zet ‘m dan op. Je zal merken dat je haar dan niet statisch wordt.  

Vermijd hitte 

Droog haar is de oorzaak achter je statische kapsel. Het gebruik van hitte op je haar droogt het alleen maar verder uit. Laat je föhn en krultang dus wat vaker liggen. Laat je haar aan de lucht drogen en voedt het met goede producten.  

Niet te vaak wassen 

Je raadt het misschien al maar ook je haar te vaak wassen droogt je haar uit. Gebruik wat vaker een droogshampoo om de wasbeurt wat langer uit te stellen. Was je dan wel je haar maak dan gebruik van voedende producten.  

Waterbakjes  

Wil je de luchtvochtigheid is huis verhogen? Zet dan wat bakjes met water neer. Verspreid deze door je huis. Je zal merken dat dit een heel verschil maakt.  

Sharing is caring