Waarom is koud douchen gezond voor je?

Waarom is koud douchen gezond voor je?  

Er zijn verschillende reden, waarom mensen graag liever koud douchen dan warm. Maar waarom is dat zo? En wat zijn hiervan de redenen? Dat komt namelijk omdat koud douchen erg gezond is voor je is en voor het menselijk lichaam.   

Je valt ervan af  

Het menselijk lichaam bestaat onder meer uit twee soorten vetweefsel, namelijk; Wit vet en bruin vet. Het bruine vet is heel erg belangrijk voor je lichaam. Het wordt geactiveerd bij extreme kou en houdt ons warm. Dus koud douchen stimuleert de aanmaak van het bruine vet van het menselijke lichaam. Ook geeft bruin vet je stofwisseling een steun, waardoor je meer verbrandt in rust.  

Effectief voor je spieren 

Het is gebleken dat na het intensief sporten in een ijsbad gaan erg goed is voor je spieren. Dit geldt ook voor een koude douche. Een koude douche is niet alleen een effectieve manier om je spierpijn te verminderen, maar ook om je beginnende spierpijn te voorkomen. 

Verlichting van stress/depressie  

Onder de koude douche springen zonder eerst rustig af te bouwen verlaagt je stressniveau. Het koud douchen verbetert je humeur en geeft een boost van adrenaline en endorfine. Endorfine betekend dat de chemische stoffen in ons brein ervoor zorgen dat pijnprikkels minder snel toegang vinden tot het zenuwsysteem, waardoor we minder pijn voelen. Adrenaline en endorfine geven dus een oppeppend en actief gevoel.  

Verbetering immuunsysteem  

Uit resultaten blijkt dat koud douchen positief is voor je immuunsysteem. Je immuunsysteem wordt kort geprikkeld en staat dus heel even onder een verhoogd stress level, 

Je hebt meer energie 

Het is bewezen dat mensen die vaker koud douchen minder werkverzuim hebben dan mensen die op een normale warme tempratuur douchen. Dat komt namelijk door de energie boost die je van koud douchen krijgt. Het is dus echt een lekkere start voor de vroege ochtend, omdat je je dan minder vermoeid voelt. Doordat je door de koude douche goed wakker bent, ben je meer alerter in de ochtend. 

Het is goed voor je huid 

Wanneer je lichaam het koude water aanraakt gaan je spieren en bloedvaten samentrekken, hierdoor wordt je huis gladder en strakker. Het koude water zorgt er ook voor dat je huid minder snel uitdroogt, want de natuurlijke oliën in je huid en in je haar gaan verloren door het te warme water. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor het vuil op afstand blijft.  

Koud douchen is uiteindelijk dus voor veel verschillende dingen goed. Maar er zijn natuurlijk wel op een bepaalde dingen om op te letten. Een koude douche nemen wordt afgeraden wanneer je ernstige hartproblemen hebt. Doe dit dus altijd in overleg met een arts.   

Sharing is caring