Acne, wat is het en wat doe je eraan?

Wist je dat acne het meest voorkomende huidprobleem ter wereld is? Vaak wordt er bij acne gedacht aan de puberteit maar, op elke leeftijd kan je puistjes hebben. Wat is acne precies en wat kan je eraan doen? 

Wat is acne? 

Acne ontstaat door ophoping van de talg. De talgklieren maken dan te veel talg aan. Het kan dan nergens heen. Het hoopt zich op in de uitvoergangen. Deze verstopping gaat ontsteken en zo ontstaat er een puistje.  

Er bestaan meerdere soorten acne. Het kan ontstaan over het hele lichaam. Acne komt het meest voor op het gezicht, rug en schouders. Per persoon kan de ernst verschillen maar ook de soorten acne. Zo kan je last hebben van mee-eters of onderhuidse ontstekingen. Vaak wordt er gedacht aan een puistje met een wit kopje.  

Oorzaken   

Hormonen 

Vaak ontstaat acne in de puberteit, overigens kan het bij alle leeftijden zomaar ontstaan. De puberteit is het meest voorkomende oorzaak. Door de grote verandering in de hormonen ga je meer talg aanmaken wat zorgt voor verstoppingen van de poriën. 

Zon 

In de zomer lijkt de acne minder te worden maar, schijn bedriegt. De huid droogt uit, hierdoor gaat de huid meer talg aanmaken. Er komen meer dode huidcellen op de huid te liggen. Hierdoor wordt de huid beschermt tegen de uv-straling. De combinatie hiervan zorgt ervoor dat het talg sneller ophoopt en er meer acne ontstaat.  

Bacteriën 

In de talgklieren bevinden zich veel bacteriën. Bij de aanmaak van veel talg gaan de bacteriën zich vermenigvuldigden. Als dit te veel wordt en de poriën het niet meer aankunnen scheurt de porie van binnenuit. De bacteriën dringen dieper de huid in en verspreiden. Dit is hoe een onderhuidse ontsteking ontstaat. 

Voeding  

Zuivel verhoogt de productie van talg. Vaak wordt er dan ook aangeraden zuivel te laten staan als je last hebt van acne. Zuivel kan hormonen bevatten. De hormonen uit de zuivel zijn bedoeld voor de kalfjes. Het menselijk lichaam kan deze hormonen niet verwerken. De ontstekingswaarde in het lichaam stijgen.  

Wat kan je eraan doen? 

Gelukkig kan je zelf genoeg doen of je acne te verminderen. Helpen deze tips niet? Bezoek dan een schoonheidsspecialist, huidtherapeut of dermatoloog.  

SPF 

Draag altijd een factor van minimaal 30. Zo bescherm je de huid goed en zal je huid ook minder dode huidcellen op gaan bouwen. Ook zorgt het ervoor dat puistjes die je hebt uitgeknepen geen pigmentvlekken worden. Het beste is om zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Draag een hoed om de zon uit je gezicht te houden.  

Dode huidcellen verwijderen  

Niet alleen talg maar ook dode huidcellen zorgen voor verstoppingen en ontstekingen in de huid. Zorg er daarom voor dat je de dode huidcellen goed verwijderd. Dit kan je doen met een milde scrub. Het is nog beter om dit te doen met een vloeibaar exfoliant. Deze bevatten vaak glycol- of salicylzuur. Deze stoffen dringen dieper in de huid. Een scrub met harde deeltjes werkt meer aan de oppervlakte.  

Ook kan je kiezen om een peeling te laten doen bij een schoonheidsspecialist, huidtherapeut of dermatoloog. Dit werkt op dezelfde manier als een vloeibare exfoliant maar is sterker dan de thuisproducten.  

Reinigen 

We hebben het al kort gehad over bacteriën. Het is dus erg belangrijk dat je de huid goed reinigt. Overdag zit je aan gezicht en komt er vuil op de huid voor bijvoorbeeld uitlaatgassen en pollen. Hierdoor kunnen de ontstekingen verergeren. Reinig de huid in de ochtend en avond. Reinig twee keer achter elkaar. De eerste ronde verwijder je vuil van de huid. De tweede keer reinig je dieper in de huid. Zo kunnen de werkzame stoffen de huid in en werken aan je huidproblemen.  

Voeding 
Voeding heeft veel invloed op de huid. Zuivel zorgt ervoor dat je meer talg aanmaakt. Heb je acne dan kan je dit beter vermijden. Probeer eens amandel- of havermelk in je koffie. Ook kan je yoghurt makkelijk vervangen voor soya- of kokosyoghurt. Er zijn veel mogelijkheden. Kijk er eens goed naar als je in de supermarkt bent.  

Sharing is caring