Waarom is een positief zelfbeeld belangrijk?

‘s Ochtends in de spiegel kijken en zeggen: “Wat zie je er mooi uit vandaag.” Is voor de ene persoon een grotere opgave dan voor de ander. Zij denken dan ook minder positief over zichzelf. Zelfwaardering is een waardering aan jezelf. Je bent dan blij met de persoon die je bent qua innerlijk maar ook uiterlijk. Maar hoe vormt een positief zelfbeeld zich en waarom is het zo belangrijk? 

Hoe vormt een zelfbeeld zich?  

Je zelfbeeld wordt gevormd door dingen die je in je leven meemaakt of al hebt meegemaakt. Zo vinden kinderen de mening van hun ouders heel belangrijk. Wanneer ouders steeds vaker een opmerking herhalen, onthouden de kinderen dat en nemen zij dit over. Dit is al een begin van het vormen van je zelfbeeld. Als je van kleins af aan al veel complimenten krijgt wordt het geloof in jezelf steeds groter. Ook opmerkingen zoals ‘ik hou van je’ worden in veel gezinnen niet uitgesproken. De ouders gaan er dan vanuit dat de kinderen dit wel weten. Op latere leeftijd kunnen sommige jongeren hier last van krijgen. Zij voelen zich dan niet geaccepteerd.  

Wat levert een positief zelfbeeld op 

Een ideaal zelfbeeld brengt je veel goede dingen in het leven. Je voelt je goed, je straalt en veel dingen lopen soepel in je leven. Door een positief zelfbeeld kijk je niet alleen positief naar jezelf, maar ook naar de dingen om je heen. 

Eisen 

Een kind dat opgroeit wordt beïnvloed door bijvoorbeeld leeftijdsgenoten, broers en zussen, leraren en andere belangrijke personen. Tegenwoordig worden jongeren ook snel beïnvloed door social media. Zij bepalen mede je zelfbeeld. Een groot aantal tieners heeft een negatief zelfbeeld. Pubers willen er graag bij horen wat lastig wordt gemaakt door de hoge eisen die gesteld worden door ouders en de maatschappij. 

Hoe kan je je zelfbeeld positiever maken?  

  • Niemand is perfect! Onthoud dit. 
  • Accepteer het wanneer je complimenten krijgt en schuif ze niet weg. 
  • Vergelijk jezelf niet met een ander. 
  • Accepteer zoals je bent. Je bent leuk en mooi zoals je bent.  

Sharing is caring