Witte vlekjes op je nagels, hoe komt dit?

De meesten van ons krijgen er weleens mee te maken. Van die witte vlekjes op het roze gedeelte van je nagels. Je voelt ze niet, maar toch vraag je je af hoe je hieraan komt. Wat is het precies? En belangrijker, waardoor ontstaan ze? 

Het ontstaan van de witte vlekjes 

De witte vlekjes op je nagels hebben een naam, namelijk ‘leukonychia’. De vlekjes verdwijnen vanzelf met de groei van de nagels. Veel mensen denken dat de vlekjes een gebrek aan calcium of zink zijn. Dit is dus niet waar. De vlekjes worden namelijk veroorzaakt door schade aan de nagel. Je nagel bestaat uit drie verschillende lagen, namelijk de hoornlaag, de kerantinelaag en de epitheelaag.  Wanneer je bijvoorbeeld je voet of je hand ergens tegenaan stoot, komt er lucht tussen de verschillende lagen te zitten. Er hoeft geen groot ongeluk plaats te vinden. De kleinste ongelukjes kunnen namelijk al zorgen voor een wit plekje. Door het ontstaan van die luchtbel, krijg je witte vlekjes op je nagel. 

Een andere oorzaak van die witte vlekken op je nagels is uitdroging. Dit komt vooral bij mensen voor die vaak nagellak dragen of een gelmanicure kiezen. 

Kan je de vlekjes wegwerken? 

Als de vlekjes zijn ontstaan door schade aan de nagel, kan je het beste wachten tot de luchtbel eruit gegroeid is. Wanneer bijvoorbeeld het te veel gebruik van nagellak en gellak de oorzaak is, kan je voorzichtig gebruik gaan maken van nagelriemolie. Om de witte vlekken te voorkomen zou je al gebruik kunnen maken van de nagelriemolie. Dit hydrateert en versterkt namelijk de nagels.  

Witte vlekken zijn niet gelinkt aan je voedingspatroon. Wat je wel kan doen is nagels versterken door proteïnerijk voedsel te gaan eten. Voorbeelden hiervan zijn vis, noten, zaden en bonen. Door de proteïne zullen je nagels steviger en gezonder aanvoelen.  

Sharing is caring