Emotie eten

Voor sommige mensen is het heel erg bekend en weten wat het betekent en sommige mensen hebben er geen kennis bij. Wat is emotie eten nou precies? Wat zijn de risico’s van emotie eten en hoe herken en voorkom je emotie eten?  

Wat betekend emotie eten? 

Emotie eten, word ook wel emo-eten genoemd. Het betekent naar voedsel grijpen om allerlei redenen. Het is voor sommige mensen een goed gevoel van een voldoening als je iets voelt wat je niet wilt voelen of een tijdelijk gevoel van plezier. Emo-eten is gebaseerd op je emoties. Als emotionele eter probeer je je negatieve gevoelens te onderdrukken. Vaak ben je er op dat moment er niet van bewust. Je hebt bij heel veel verschillende emoties de neiging om emotie te eten, denk hierbij aan; Na een teleurstelling, bij stress, verveling, verdriet of eenzaamheid. Er zijn ook heel veel risico’s hieraan verbonden. Voor kinderen kan het hun latere leven beïnvloeden. Het kan bijdragen voor de ontwikkeling van obesitas of aan eetstoornissen zoals anorexia.

Het herkennen van emotie eten 

Je wilt iets specifieks eten.

Je hebt neiging naar een bepaald specifiek product, dit kan zijn bijvoorbeeld; pepernoten, kaas of snoep. De neiging naar eten zit dan niet in je maag, maar in je mond.  

Plotseling en hoognodig eten nodig hebben 

Er komt vaak een plotselinge sterke drang naar een bepaald specifiek product. Je bent bereid om er alles aan te doen om dat product binnen te krijgen. Bijvoorbeeld door de stromende regen naar de supermarkt gaan.  

Onbewust eten 

Je hebt bij het emotioneel eten vaak niet door dat je eet. Je bent begonnen aan een bak ijs of een zak snoep en je hebt het even niet door en het eten is al bijna op.   

Niet stoppen met eten wanneer je vol zit 

Omdat de ervaring van emotioneel eten zo fijn, prettig en kalmerend aanvoelt blijf je steeds maar door eten. Het maakt niet uit hoe vol je ook zit.  

Na afloop voel je je waardeloos 

Na het eten voel je je schuldig en/of heel erg waardeloos. Na een moment van ongezond eten heb je een gevoel van spijt. Dit is het vaakst omdat je dan te veel hebt gegeten en ongezond. Door dit gevoel van spijt of schuld vaker te ervaren, kun je een negatieve relatie met eten ontwikkelen. 

Tips voor voorkomen/hoe voorkom je het? 

  1. Onderzoek de oorzaak van je emotionele gevoel, want in welke situatie eet jij het meest? Onderzoek dan de emotie die jij in deze situatie hebt en probeer je deze te voorkomen of verwerken.  
  1. Herken jouw emotionele honger signalen. 
  1. Haal gezonde producten in huis en laat datgene waar je lichaam naar verlangt in de winkel liggen! 
  1. Sla geen maaltijden over.  
  1. Verwerk je emoties op een andere manier. Ga bijvoorbeeld sporten of mediteren. 

Sharing is caring