Voordelen van krachttraining

Bij krachttraining denk je al snel aan de enorme spierbundels die je tegen komt in de sportschool. Als een sixpack krijgen niet jouw doel is, vraag je je misschien af wat je eigenlijk aan krachttraining hebt. Krachttraining kent ontzettend veel voordelen, We zetten er zeven voor je op een rijtje.

Botten en spiermassa

Als je volwassen wordt beginnen zowel mannen als vrouwen spierkracht en botmassa te verliezen. De beste manier om dit tegen te gaan is door krachttraining te doen. Zo win je wellicht zelfs spiermassa, dus keer je het om!

Houding 

Door het trainen van je billen, rug en buik creëer je een betere houding. Die betere houding zorgt er dan ook weer voor dat je minder last hebt van rug, nek en schouderpijn.

Hart en bloedvaten

Krachttraining zorgt er voor dat je de conditie van je hart traint, daarnaast verlaagt het ook de bloeddruk. Zo verklein je de kans op hart en vaatziekten.

Metabolisme

Dit voordeel is bij veel mensen onbekend. Tijdens krachttraining bouw je relatief meer spierweefsel op. Spierweefsel is relatief actief in je lichaam, waardoor het meer calorieën verband dan vet. Hierdoor verbrand je door krachttraining niet alleen tijdens het sporten energie maar ook daarna.

Humeur

Tijdens het sporten maak je een stofje aan dat endorfine heet. Door dit stofje ga je je gelukkiger voelen. Krachttraining is dus een supermedicijn voor een goed humeur! 

Hormonen

Bij veel mensen zijn hun hormonen uit balans. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben; stress, weinig beweging of slecht eten. Na de training maak je testosteron en groeihormoon aan, dat zorgt voor spiergroei, maar ook gaat het cortisol en oestrogeenoverschot tegen. Dit helpt je hormonen weer in balans brengen! Daarnaast verbetert krachttraining je insulinegevoeligheid. Verbeterde gevoeligheid zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat je minder last hebt van humeurschommelingen en after dinner-dips.

Flexibiliteit

Veel mensen denken dat je van krachttraining stijf wordt. Dat geldt alleen als je je spieren eenzijdig traint en tijdens het trainen spierpijn hebt. Als je je lichaam op een juiste manier traint, zorgt dat voor meer lenigheid. 

Kortom, genoeg redenen om krachttraining toe te voegen aan je work-out!

Sharing is caring