Vlugge work-out

Je herkent het vast wel, weinig tijd, energie en oh ja, je wilt ook nog sporten. Een vlugge work-out kan altijd. Beter kort dan helemaal niet, toch? Of het nou aan het einde van de dag is, of aan het begin, of tussendoor: voor een work-out van maximaal 30 minuten is bijna elke dag wel tijd! Maar de vraag is: heeft zo’n korte work-out wel zin? Dat leggen we je in dit artikel graag uit. 

Energiebronnen

Je lichaam heeft een aantal bronnen van energie. De eerste bronnen zijn ATP en CP. Je lichaam gebruikt deze bronnen de eerste 20 seconden van een inspanning. Daarnaast heeft je lichaam koolhydraten opgeslagen. Deze zitten opgeslagen in de spieren als glycogeen. Als laatste heeft je lichaam nog een voorraad aan vet. Als je een uur gaat sporten, verbruikt je lichaam deze bronnen van energie. 

Vetverbranding

Als eerste worden de ATP en CP gebruikt, gevolgd door de koolhydraten. Als laatste verbruikt je lichaam vet, wat meestal na een minuut of 30 gebeurt. Als je een work-out zou doen die korter is dan 30 minuten, verbrand je dus geen vet. Als je wil afvallen, is dit niet erg gunstig. Echter houdt de energieverbranding niet op wanneer je stopt met je work-out. Als je daarna bijvoorbeeld gaat douchen en omkleden, heeft je lichaam ook energie nodig. Je koolhydraten zijn na een half uur sporten op, waardoor je lichaam dus vet gaat verbranden. 

Aanvullen 

Als je hierna een gezonde maaltijd neemt, vul je de koolhydraten weer aan. Je voorraad vet wordt lang niet helemaal aangevuld, waardoor deze dus kleiner is dan voor de work-out! Als je een maaltijd zou nemen met veel vet, wordt je vetvoorraad wel helemaal aangevuld of zal deze nog hoger uitvallen. Op dat moment heeft inderdaad de work-out geen zin gehad voor de vetverbranding. 

Kort sporten

Als je dus maar 15 minuten zou sporten, zijn je koolhydraten nog niet op. Doordat je weer andere dingen gaat doen na de work-out, gaat de energieverbranding gewoon door. Er zijn weinig koolhydraten over, dus gaat je lichaam al snel over op de verbranding van vetten. Dit zal natuurlijk wel minder zijn dan wanneer je een uur zou sporten. Ook nu vul je met een gezonde maaltijd je koolhydraten weer aan, en zal je voorraad vet iets lager zijn. 

Spieren

Daarnaast maak je als het ware je spierweefsel ‘kapot’ tijdens het sporten, wat daarna weer moet herstellen. Hier komt ook spiervermoeidheid of -pijn vandaan. Hoe intensiever je sport, hoe meer je spieren moeten herstellen. Dit betekent dat een korte, hele intensieve work-out net zoveel kan opleveren als een lange, niet intensieve work-out. Doe bijvoorbeeld een van onze intensity work-outs met Maaike!

Al met al heeft een korte work-out heeft dus wel degelijk een aantal voordelen: 

  • Het neemt veel minder tijd in beslag.
  • Je traint alsnog je kracht en/of conditie. 
  • Je krijgt er een voldaan gevoel van. 
  • Je verbrandt vet.

Ook al zal een langere work-out leiden tot meer vetbranding, een korte work-out heeft wel degelijk zin!

Sharing is caring