De beste voeding voor spierherstel

Na het sporten wil je zo snel mogelijk herstellen. Voeding en vitamine zijn erg belangrijk voor je herstel. Maar wat kan je nou het beste eten na het sporten en waar moet je aan denken? 

Eiwitten 

Vaak wordt er meteen gedacht aan een bron van eiwitten. De meeste associëren eiwitten met vlees. Vlees is een goede bron maar, er zijn nog veel meer mogelijkheden. Denk aan zuivel maar ook veel groenten bevatten veel eiwitten.  

Vlees 

Kip en rundvlees zijn goede opties. In een portie zit al snel meer dan 20 gram eiwit. Beide zijn magere vleessoorten. Ze bevatten niet alleen eiwitten maar ook ijzer, zink en vitamine B. Deze stoffen dragen allemaal bij aan een sneller herstel.  

Vis 

Vis bevat minder vet dan de meeste vleessoorten en is rijk aan omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zorgen voor sneller vetverlies, een goede verbranding en gaan ontstekingen tegen. De grote hoeveelheid eiwitten zorgen ervoor dat de spieren gevoed worden en daardoor sneller herstellen.  

Zuivel 

Vaak wordt er meteen aan kwark gedacht. Het is een goede bron van eiwitten. Zin in een keer wat anders? Ricotta is ook rijk aan eiwitten en aminozuren. Belangrijk voor het spierherstel maar ook de groei van de spieren. Hüttenkäse is ook een aanrader. Lekker op een cracker met avocado of met blauwe bessen en honing. Het bevat weinig vet maar veel vitamine B en calcium.  

Groenten  

Sommige groenten bevatten meer eiwitten dan 100 gram vlees. Goede opties zijn bonen maar ook spinazie, broccoli, champignons en asperges. Bonen en dan vooral de sojaboon is een echte topper. Met maar liefst 18,2 gram eiwit per 100 gram. Schep dus iets vaker een van deze groenten op je bord.  

Vitamine C 

Vitamine C zorgt onder andere ook voor de vorming van collageen. Collageen zorgt voor stevigheid en een rimpelloos huidje. Ook is vitamine C een topper als het gaat om spierherstel. Het helpt afgebroken en beschadigd spierweefsel sneller te herstellen. In deze producten vind je de meeste vitamine C;  

  • Sinaasappel 
  • Citroen 
  • Grapefruit 
  • Spinazie  
  • Rode paprika  

Sharing is caring