Striae help! Wat te doen?

Wat is het?  

Striae zijn een soort van littekens die ontstaan omdat je onderhuidse bindweefsel is aangetast. Striae zit aan de buitenkant van je lichaam en kan je herkennen aan rode of paarsachtige strepen. Na een aantal jaar kan je striae van kleur veranderen. Vaak wordt dit dan wat meer wit, grijs of beige achtig. De striae kan op veel verschillende plekken op je lichaam terecht komen. De meest gevoelige plekken voor striae op je lichaam zijn je buik, billen, borsten en benen. Ook kun je het snel krijgen op je heupen.  

Oorzaken van striae 

Striae komt vaker voor bij  vrouwen. Maar hoe krijg je dat dan? Het kan ontstaan wanneer een deel in je lichaam sneller groeit dan je huid kan bijhouden. Striae ontstaat vaak in een bepaalde levensfase, levenswijze of een ziekte. 

Voorbeelden oorzaken van striae: 

  • Groeispurt 
  • Snelle gewichtstoename  
  • Snelle spierontwikkeling 
  • Zwangerschap 
     

Wat kan je doen tegen striae? 

Wanneer je striae hebt, zijn er verschillende manieren en middeltjes om het weg te krijgen. Toch zeggen wij liever dat het gewoon bij je hoort. Je kan het namelijk zien als sproetjes op je gezicht die ook gewoon bij je horen. Wanneer je het toch heel lelijk vindt kun je bijvoorbeeld gebruik maken van striae creme. Deze crème vermindert het, maar haalt het niet helemaal weg. 
 

Kun je striae voorkomen? 

Om het heel gemakkelijk te maken kan je helaas striae niet voorkomen. Het enige wat je zou kunnen doen is je huid goed blijven smeren met anti-striae crème of arganolie. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je bindweefsel scheurt als je huid snel uitrekt. Naast het gebruiken van crème of olie zou je rekening kunnen houden dat je striae veroorzaakt kan worden door snelle spierontwikkeling of snelle gewichtstoename. Striae is erfelijk bepaald dus je kan het eigenlijk niet voorkomen. De uitspraak: ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt dus niet voor striae. 

Sharing is caring