Knieklachten en blessures.

Knieklachten en blessures zijn bij sporters veel voorkomende klachten. Overbelasting en een acuut opgelopen blessure zijn de meest voorkomende klachten bij de knie. Bij overbelasting moet je denken aan de bindweefsel structuren die na een herhaaldelijke beweging of wrijving gaan irriteren, dit leidt vaak tot een beperking in het bewegen en het sporten. Bij een acuut ontstane blessure zien we het meest problemen aan de binnen/buitenband, de meniscus en de kruisbanden van de knie.

Bij overbelastingsklachten is het zaak de belasting op de knie aan te passen op de belastbaarheid van de knie. Simpelweg is dit doen wat de knie eigenlijk aan kan. Daarnaast is het belangrijk om in de omliggende gewrichten de randvoorwaarden op het bewegen goed te monitoren omdat hier vaak oorzaken kunnen liggen voor onverklaarbare knieproblemen. Bijvoorbeeld pijn in of om de knieschijf en een verminderde mobiliteit van het heupgewricht.

Bij een acuut ontstane blessure is het belangrijk om in de gaten te houden of de knie opzwelt en evt blauw verkleurd. Ga hierbij altijd naar een fysio of een huisarts.

Een aantal feiten over kniebandletsel opgesomd:

  • Letsels aan de binnenband komen veel voor bij voetballers.
  • Letsels aan de buitenband zijn zeldzamer en komen vaak voor in combinatie met letsel aan andere banden of de meniscus.
  • Letsel aan de voorste kruisband komt ook regelmatig voor. Vooral skiërs zijn hiervoor gevoelig.
  • Letsels aan de achterste knieband komen zelden voor bij sportactiviteiten.

Doortrainen of rust nemen?

  • Rust nemen is noodzakelijk voor een goed herstel. Eigenlijk is het beter om de knie helemaal niet te belasten.
  • Het onbelast bewegen van de knie kan wel helpen bij het herstel. Zo blijft de knie beweeglijk.

Alternatieve training

  • Na verloop van tijd kun je ook op verschillende andere manieren trainen. Denk hierbij aan zwemmen, fietsen en cardiofitness.
  • Activiteiten waarbij je voeten je volledige gewicht moeten dragen, kunnen een te grote belasting voor de knie vormen. Daarom zijn deze minder geschikt.
  • Bewegen mag geen pijn doen.

Heb je behoefte om je kniepijn toch even te checken bij een van onze therapeuten? Neem contact op met een praktijk bij jou in de buurt of maak direct een afspraak.

Sharing is caring