Een herfstig humeur

Het wordt buiten kouder en de dagen worden korter. Het duurt ook nog wel even voordat de lente weer voor de deur staat. Bij sommige mensen lijdt het humeur eronder. Heeft dit te maken met minder daglicht? 

Oorzaak van je humeur 

Uit onderzoek is gebleken dat minder daglicht bij 9 van de 10 mensen invloed heeft op hun humeur. Het kan dan ook zorgen voor een najaarsdipje. Maar hoe komt dat nou? Omdat het sneller donker wordt daalt de hoeveelheid vitamine d. Deze vitamine hebben we nodig om serotine aan te maken. Deze stof helpt onze bij onze stemming, eetlust maar ook ons slaappatroon.  

Melatonine 

Zodra het donker wordt ga je melatonine aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt. In de avond wordt het sneller donker. Het proces van het aanmaken van dit hormoon begint al veel eerder dan in de zomer. Je zal je dus sneller vermoeid voelen.  

In de herfst komt de zon ook later op. Maar de wekker gaat net zo vroeg als normaal af. Het is nog donker en de productie van je slaaphormoon gaat nog even verder. Je ritme raakt in de war. Dit is waarom je nog langer moe bent.  

 
Wat kan ik doen? 

De wisseling van het seizoen kan dus wennen zijn. Maar wat kan je nou doen? Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk weer lekker in je vel zitten.  

Energie  

Heb je maar weinig energie en zit je het liefst op de bank? Kom in beweging. Door regelmatig te bewegen krijg je meer energie.  Daarnaast helpt het om je energieniveau op peil te houden. Dit doe je naast regelmatig te bewegen, ook door gezond en gevarieerd te eten.  

Licht 

Probeer overdag regelmatig naar buiten te gaan. In de ochtend is het nog donker en het wordt ’s avonds ook snel donker. Ben je dan de hele dag aan het werk dan zie je weinig daglicht. Door naar buiten te gaan als het licht is verminderd de aanmaak van melatonine. Maak je dan ook nog je slaapkamer zo donker mogelijk. Dan maak je ’s nachts voldoende melatonine aan.  

Sharing is caring