DENK JEZELF FIT

Negen van de tien keer heb ik bij het ingaan van een nieuwe week weer goede voornemens rondom mijn gezondheid. Geen idee waarom, maar op de een of andere manier is de maandag dé dag dat alles anders moet. Moet ik er ook eerlijk bij vertellen dat ik negen van de tien keer op de woensdag ineens last heb van geheugenverlies…J

Als ‘fitnessprof’ weet ik als geen ander hoe ik moet bewegen en eten om een bepaald doel te bereiken. Ik weet dat gezond eten alles te maken heeft met een uitgebalanceerd voedingspatroon en dat dagelijkse lichaamsbeweging in combinatie met rust ervoor zorgt om makkelijker op een gezond gewicht te komen en te blijven. Nu doe ik het op zich niet slecht hoor, maar ik ben qua ‘looks’ zeker niet het gewenste voorbeeld. Als ik heel eerlijk ben maakt mij dat aan de ene kan geen ene reet uit maar lijkt het me stiekem ook wel eens lekker om helemaal strak in m’n pak te flaneren over het strand zonder dat ik moet nadenken over alle uitpuilende rollen. Toch zit er iets in mijn systeem waardoor ik weiger om mijn hele levensstijl aan te moeten passen om qua uiterlijk als gezondheidsgoeroe door het leven te gaan. Ja, ik ben een professional binnen mijn vakgebied en ja, ik kan hele volksstammen aan het bewegen krijgen maar ik ben ook gewoon maar een mens die zwaar voor gaas gaat bij het zien van een chocoladereep. Feitelijk neemt mijn brein gewoon een loopje met me…. hahaha. Maar wat nou als je brein je ook fitter kan maken.

JE BREIN STUREN

Als we nu even al onze kennis wegdenken en puur op het geestelijke richten zou je jezelf dan fit en gezond kunnen denken? Zou de uitwerking van die reep chocolade ook effect hebben in je lichaam door de manier van denken? Heeft überhaupt de beleving van iets wat je eet effect op de uitwerking in je lijf?

Ok, denk even met mij mee: Je staat s ’morgens gigantisch chagrijnig op en moet diezelfde avond naar een party. Alles wat je uit je kast trekt om aan te doen zit niet goed, past niet bij je schoenen of zit zogenaamd net in de was. Je haar is in een dal geschoten en die enorme pukkel op je voorhoofd werkt ook niet mee. Uiteindelijk sleur je jezelf naar dat feest en komt er na een uur achter dat er niemand naar je kijkt, aanspreekt of naar je glimlacht. Een week later sta je met dezelfde outfit, haar en pukkel op een ander feest maar ben je met je goede been s ’morgens opgestaan en voel je je zonder duidelijke reden helemaal top. Ineens reageert iedereen veel positiever op je. Herkenbaar? Hoe je je voelt is dus duidelijk wat je uitstraalt. Volgens mij zou daar dus de focus op moeten liggen, jezelf goed voelen. Ik ben hier denk ik een mooi voorbeeld van. Volgens de ‘norm’ heb ik een paar kilootjes te veel maar ben best gezond, fit en voel me goed.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Men onderzocht dat je door harder nadenken meer calorieën kunt verbranden. Ons brein verbruikt de suiker glucose om te kunnen functioneren en bij meer hersenactiviteit wordt er dus meer glucose verbruikt.

Je hersenen verbruikt daarnaast veel energie en bepalen 2% van ons totale lichaamsgewicht. Ok, die 2% klinkt niet veel maar dat is wel 20% van onze dagelijkse energiebehoefte. Ons brein verbruikt ongeveer 320 calorieën per dag dus als je je hersenen dagelijks wat extra laat nadenken kun je er dus voor zorgen dat je verbranding met 5% stijgt! Ok, ok, ik moet wel eerlijk zijn. Je kan maximaal 200 extra calorieën verbranden wanneer je bijvoorbeeld 8 uur lang een nieuwe taal leert en dus niet even meer nadenkt over welke kleur broek je vandaag aantrekt.

Een ander onderzoek mental imagery of motor imagera geeft aan dat als je denkt dat je aan het sporten bent je ook goede resultaten kunt behalen. Voorafgaand aan dat onderzoek werd een groepje mensen fysiek getest en kregen daarna de opdracht om een maand lang mentaal aan sportoefeningen te doen. Na die periode werd er opnieuw gemeten en bleken de proefpersonen verbeterd te zijn in dat wat ze vooraf hadden getest.

Nahhhh, dat is toch één groot feest? Languit op de bank je vol zitten vreten met een zak chips terwijl je in gedachte zeer ernstig aan de ijzers hangt? hahaha

Ja ja, ik begrijp dat het wel heel kort door de bocht is om te beweren dat als je alleen maar denkt dat je fit, gezond en sterk bent het dan ook echt bent. Je moet er daadwerkelijk ook wel wat voor doen maarruhhh doe er je voordeel mee want…. hey… alle beetjes helpen toch?! 😉

Sharing is caring