Pigmentvlekken! Wat kan je eraan doen?

Had je een puistje en is er een bruin vlekje achtergebleven? Dan is dat waarschijnlijk een pigmentvlekje geworden. Hoe ontstaat een pigmentvlek en misschien nog wel belangrijker wat kan je eraan doen? Je bent ze natuurlijk liever kwijt dan rijk.  

De oorzaak 

Pigmentvlekken ontstaan als de melanineproductie in de huid verstoord is. Je huid maakt op die plek meer melanine aan. Het pigment hoopt zich op in de opperhuid. Dit is de bovenste huidlaag.  

Zon  

Vaak zien we pigmentvlekken terug op de huid die veel in aanraking komt met uv-straling. De boosdoener voor pigmentvlekken is de zon. Daarom komen pigmentvlekken vaak voor in het gezicht, de hals, decolleté en op de handen.  

Ouderdom 

Deze vorm van pigmentvlekken komt het meeste voor. De huid wordt dunner als je ouder wordt. Daardoor worden ze zichtbaarder. Ze kunnen ook ontstaan op jongere leeftijd door onbeschermde blootstelling aan de zon. Vaak zie je de vlekken terug op de handen, de neus en het voorhoofd.  

Hormonen 

Hormonale veranderingen kunnen samen met de zon voor pigmentvlekken zorgen. Zo kan er tijdens de zwangerschap een zwangerschapsmasker ontstaan. Ook kan het komen door gebruik van de pil.   

Irritatie  

Heb je last van acne en is er nadat het puistje weg was en vlekje achtergebleven? Dit is ook een pigmentvlek. Ook bij wondjes en littekens kunnen deze vlekken ontstaan.  

Wat kan je eraan doen?  

Gelukkig kan je genoeg aan pigmentvlekken doen. Wel moet je even geduld hebben. Je huid heeft de tijd nodig om te vernieuwen. 

Vitamine C 

Voeg een product toe met vitamine C aan je skincare routine. Deze krachtpatser zorgt ervoor dat de vlekken vervagen, ook remt het de vorming van pigment. Het zorgt voor een mooie glow en verstevigt de huid. Geef dit product wel even de tijd. Het kan tot 2 maanden duren voordat de vlekjes beginnen te vervagen.  

Exfoliëren  

Celvernieuwing is de beste oplossing. Ga aan de slag met een scrub of een vloeibare exfoliant. Kies voor een product met glycol- of salicylzuur. Hiermee verwijder je dode huidcellen. Het aanmaken van nieuwe cellen wordt gestimuleerd.  Doe dit maximaal 2 keer per week. 

Kan je huid wel een boost gebruiken? Dan kan je er ook voor kiezen om een peeling uit te laten voeren. Dit gebeurt bij een huidspecialist en huidtherapeut. Deze peeling is een stuk sterker dan je producten van thuis. Je zal na de behandeling dus flink gaan vervellen maar dan komt er een zijdezacht huidje onder vandaan. Je zal zien dat de pigmentvlekken steeds minder worden.  

Vitamine B3 

Dit is een must-have voor in het badkamerkastje. Vitamine B3 heeft een hele hoop voordelen. Het zorgt ervoor dat je huidbarrière versterkt. Hierdoor wordt de huid rustiger. Ook zorgt B3 ervoor dat je beter beschermd bent tegen zonschade. 

SPF 

Voorkomen is beter dan genezen. Smeer daarom elke dag je in met minimaal factor 30. De zon is namelijk de boosdoener als het gaat om pigmentvlekken. Smeer ook als de zon niet schijnt. UVA-straling dringen ook door de wolken en glas heen. Deze straling is de nummer 1 oorzaak van huidveroudering en dus ook pigmentvlekken. Smeer op extra zonnige dagen elke twee uur.   

Tips 

  • Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon. De zon is dan het krachtigst. 
  • Ben je wel veel in de zon. Smeer je goed in en draag een hoed.  
  • Blijf af van wondjes en puistjes. Maak je deze kapot dan kan hierdoor een litteken ontstaan. De kans op pigmentvorming is dan groter. 
  • Slik vitamine B3 en C bij.  

Sharing is caring