Invloed van hormonen

Je hormoonhuishouding heeft veel invloed op je geluksgevoel, maar ook op je functioneren. Zo heb je bepaalde hormonen nodig om effectief te kunnen sporten. In dit artikel bespreken wij er een aantal.

1. Het belangrijkste geslachtshormoon

Het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon is oestrogeen. Dit hormoon zorgt vooral voor de aanmaak van vet en het vasthouden van vocht. Vet zelf zorgt dan weer voor de aanmaak van oestrogeen. Deze cyclus is natuurlijk een beetje beangstigend, maar zeker niet onmogelijk te doorbreken! Om je oestrogeen in balans te houden, is het dus belangrijk om een niet te hoog vetpercentage te hebben. 

2. Stresshormoon

Daarnaast is er nog cortisol: dit wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Dit hormoon komt vrij wanneer je lichamelijke of mentale stress ervaart. Je hebt dit hormoon ook nodig om te sporten. Het geeft je namelijk de energie die jij nodig hebt. Cortisol zorgt helaas wel voor spierafbraak, te veel ervan is dus niet goed voor je spieren. Om spierafbraak tegen te gaan, heeft je lichaam wel genoeg eiwitten nodig. Deze eiwitten zorgen juist voor spieropbouw: een eiwitrijk dieet is dus belangrijk als je regelmatig sport.

3. Gelukshormonen

Nog twee sportgerelateerde hormonen zijn dopamine en endorfine: de gelukshormonen. Elke keer wanneer je een moment van geluk ervaart, geven je hersenen het gelukshormoon vrij. Dopamine zorgt ervoor dat je je even heel goed gaat voelen. Hier kan helaas soms verslaving bij komen kijken. Men wil dit steeds opnieuw ervaren, waardoor ze steeds die sigaret opsteken of naar het casino gaan. Gelukkig kan je ook op een gezonde manier je dopamine level verhogen: door te sporten! Hetzelfde geldt voor endorfine. Wanneer je sport verhoog je je endorfine level en zal je tijdelijk een euforisch gevoel ervaren.

Hormonen kunnen zorgen voor ongewenste situaties, maar wanneer je ervoor zorgt dat je hormoonhuishouding goed in balans is, zul je er vooral de voordelen van ervaren. Lekker blijven sporten dus!

Sharing is caring