Werk niet vlug, maar langzaam

Je herkent het vast wel, je bent met honderd verschillende dingen tegelijk bezig. Er staan veel tabbladen open en het overzicht is compleet zoek. Tussendoor blijft je telefoon maar afgaan en stroomt je mailbox steeds voller. Je werkt aan van alles en dat vooral heel vlug. Wat is beter vlug of langzaam werken? 

Alles tegelijk  

Je springt constant van de ene naar de andere taak. Dat kost je veel aandacht, energie maar ook onnodig extra tijd. Doe je dit de hele werkdag dan is dat heel vermoeiend. Probeer bijvoorbeeld maar eens een mail te verzenden en tegelijkertijd te telefoneren. Je merkt al snel dat dit niet werkt en dat je onnodige fouten gaat maken. Het lijkt je misschien handig om dit snel tegelijk te doen. Toch bewijst het tegendeel anders. 

Multitasken  

Niemand kan namelijk multitasken. Nee, ook jij niet. Wat je dus wel kan is snel switchen van taak. En dat is dus wat jij multitasken noemt. Het schakelen kost je niet alleen tijd maar, ook moeite. Maar als deze manieren beide niet werken, wat kan je dan beter doen?  

Werk langzaam 

Vlug werken levert dus geen enkele voordelen op. Werk niet vlug maar, langzaam. De truc zit het ‘m dus in maar 1 taak tegelijk doen. Zo werk je rustiger, efficiënter en maak je minder fouten. Deze tips helpen je om rustiger en productiever te werken.  

Tips 

  • Maak aan het begin van de dag een lijst met de taken voor die dag. Werk ze dus een voor een af. 
  • Plan momenten in voor bijvoorbeeld het checken van de mail en telefoon. Start je dag met het beantwoorden van de mail en werk deze het laatste uur van de dag bij. Zo plan je de momenten in en word je niet de hele dag afgeleid.  
  • Leg je telefoon uit het zicht. Voorkom de extra prikkels en afleiding.  
  • Sluit de programma’s en tabbladen die je op dat moment niet nodig hebt.  

Kleine stapjes zorgen al snel voor veel verbetering. Je merkt al snel dat je focus beter wordt.  

Merk je toch dat je afgeleid raakt? Dat komt omdat je brein opzoek gaat naar afleidingen. Je bent het niet meer gewend om te moeten focussen. Het is dus even doorzetten.  

Sharing is caring