Welke broodsoort is het meest gezond?

Brood, er is ontzettend veel keuze. Veel mensen denken dat de meest donkere variant de meest gezonde is, maar is dat wel zo? Om te bepalen welke broodsoort de beste keuze is, kijken we vooral naar de voedingswaarde, oftewel: welke variant de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. 

Hoe wordt brood gemaakt

Brood wordt gemaakt van graan, in de meeste gevallen tarwe. Bij het maken van witbrood wordt bloem gebruikt, dat is gemaakt van de kern van de graankorrel. Het vlies dat om de graankorrel zit wordt hierbij niet gebruikt, terwijl in de buitenste schil juist veel voedingsstoffen zitten. 

Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel gebruikt. In volkorenmeel zitten daarom veel vezels, die nodig zijn voor een goede darmwerking, maar ook B-vitamines en ijzer. De voedingswaarde van volkoren meel is daarmee hoger dan die van tarwemeel.

Hoe weet ik of mijn product volkoren is?

Het is wettelijk bepaald dat er in elk product waarin de term ‘volkoren’ in de naam staat, ook daadwerkelijk volkorenmeel moet zijn gebruikt. Tegenwoordig worden er veel volkoren varianten gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan volkorencrackers, volkorenkrentenbrood en roggebrood.

Op het etiket staan de ingrediënten altijd vermeld op volgorde van hoeveelheid. Zie je volkorenmeel vooraan op het etiket staan? Dan weet je dat het volkorenbrood is én dat het hoofdingrediënt volkorenmeel is.

Hoe zit het met meergranenbrood en bruinbrood?

Meergranenbrood bestaat, zoals de naam al zegt, uit meel van meerdere graansoorten. Het bevat soms volkorenmeel, maar niet altijd. Wanneer meergranenbrood gemaakt is van volkorenmeel, kan het zijn dat deze voedingswaarde door toevoeging van zaden en pitten hoger is dan dat van volkorenbrood (kun je het nog volgen?)! 

Bruinbrood of tarwebrood is gemaakt van een mengsel van volkorenmeel en tarwebloem. Al deze broodsoorten bevatten meer voedingsstoffen en vezels dan witbrood, maar (vaak) minder dan volkorenbrood. Wanneer je meestal bruinbrood eet is de stap naar volkorenbrood niet zo groot. Eet je meestal witbrood en vind je volkoren maar eng klinken? Dan is bruinbrood al een bewustere keuze!

Hoe donkerder het brood, hoe beter?

Nee. Vroeger werd er gezegd “hoe donkerder het brood, hoe meer vezels”. Tegenwoordig is daar geen sprake meer van! De voedingsindustrie speelt graag slim in op het idee van de consument dat donker brood gezonder is dan witbrood. Volkorenbrood is lichtbruin van kleur. Om andere broodsoorten een donkere kleur te geven worden er kleurstoffen aan toegevoegd. Bijvoorbeeld gebrande mout of gekarameliseerde suiker. Er zijn tegenwoordig trouwens ook andere tarwesoorten op de markt, die volkorenbrood een lichtere kleur geven. De kleur van het brood zegt dus niet veel over de voedingswaarde.

Waarom zou ik voor volkorenbrood kiezen?

  • Volkorenbrood draagt bij aan een goede darmwerking, een optimale spijsvertering. 
  • Door de vele vezels krijg je minder snel een hongergevoel en kom je mogelijk minder snel in de verleiding om te snoepen. 
  • Het levert energie en voedingstoffen, zoals eiwit, B-vitamines, ijzer en jodium.

Wat is de richtlijn voor volwassenen?

Vrouwen tussen de 19 en 50 jaar: 4 tot 5 boterhammen per dag (bij zwangerschap 4 tot 7)
Vrouwen >51 jaar: 3-4 boterhammen per dag
Mannen tussen de 19 en 50 jaar: 6-8 boterhammen per dag
Mannen tussen de 51 en 69 jaar: 6-7 boterhammen per dag (>70 jaar 4 tot 6)

Sharing is caring