Darmen als energiefabriek van het lichaam

Een goede darmgezondheid is erg belangrijk voor je algehele gezondheid. Wist je dat je twaalfvingerige, dunne en dikke darm samen zo’n 7 meter lang zijn? De micro-organismen die in je darmen leven zijn essentieel voor je spijsvertering. Voedsel wordt verwerkt tot hapklare stukjes voor je lichaamscellen, die het vervolgens omzetten in energie. Het is daarom erg belangrijk om je darmen gezond te houden en wij leggen je uit hoe je dit het beste kan doen!

Microbioom en immuunsysteem

In je darmen bevinden zich biljoenen microben, voornamelijk bacteriën. Deze microben samen noemen we het microbioom. Samen met je immuunsysteem is het een topteam. Je microbioom draagt bij aan de groei en deling van afweercellen, waar energie voor nodig is. Ze vormen een groot leger dat ziekteverwekkers uit de weg ruimt. Ze helpen dus bij het bestrijden van virussen en ziektes, wat bijdraagt aan je gezondheid. Een gezond immuunsysteem betekent dat je minder (snel) ziek wordt en sneller beter bent.

Gezonde darmen

Zorg je goed voor je darmen, dan zorg je automatisch beter voor je immuunsysteem. Je darmen communiceren met het zenuwstelsel en diverse organen, zoals de lever en de hersenen. Je kunt onder andere depressie, gewrichtsklachten, bepaalde soorten kanker en auto-immuunziekten voorkomen. Mits je goed genoeg voor je darmen zorgt, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Hoe zorg je goed voor je darmen?

Als je goed voor je darmen wil zorgen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste voeding eet. Hierdoor voorzie je de bacteriën in je darmen van de juiste brandstof. Je voedt op deze manier de bacteriën en kunnen ze goed hun werk blijven doen. Bacteriën houden namelijk erg van een vezelrijk eetpatroon. 

Tips

  • Neem voldoende rust, stress vertraagt je spijsvertering.
  • Nuttig niet teveel suikers, deze zorgen voor stress in de darmen.
  • Eet zoveel mogelijk verse en pure ingrediënten.  
  • Zorg ervoor dat je gevarieerd eet, elke goede bacterie houdt weer van wat anders.
  • Knoflook versterkt de maag. Lijnzaad en groene thee bevorderen de slijmproductie in de darmen.
  • Eet je maaltijden rustig, zo raken je darmen niet overwerkt. 

Zorg goed voor je darmen. Je gezondheid is ten slotte het allerbelangrijkste!

Sharing is caring